Vi tenker og utvikler sirkulært.
Superwood er født ut av et ønske om å beskytte verdens beste byggemateriale – tre. Vi er overbevist om at økt bruk av tre i byggebransjen er en del av løsningen på global oppvarming, og vi går gjerne foran.
Oppdag hva Superwood er skapt av og hva vi jobber etter å oppnå.
Ideen støpes
LCA & EPD
LCA & EPD
I 2002 ble den første miljømessige produktdeklarasjonen utarbeidet for å få en oversikt over Superwoods miljøavtrykk. Vi har dermed hatt EPD-er på produktene våre siden 2002, selv om det først i dag begynner å bli etterspurt av byggherrer, arkitekter og våre kunder.
Som det fremgår av vår verdikjede, foregikk selve impregneringen og pakkingen av varene hos Superwood, mens resten av prosessen ble utført av andre aktører. Treet kunne være innom hele 7 steder på sin reise fra sagbruket til kunden.

EU's miljøpris

EU's miljøpris
Superwood ble født med utgangspunkt i ønsket om et bærekraftig alternativ til konvensjonelt impregnert tre. Så det var med stor begeistring at vi allerede i 2003 mottok EUs miljøpris for bærekraftige prosesser på grunn av den unike impregneringen vår. Det ga oss blod på tann og fortalte oss at prosjektet var riktig.

PEFC-sertifisering

PEFC-sertifisering
I 2007 ble vi PEFC-sertifisert, som betyr at vi kun kjøper PEFC-sertifisert tre fra det nordiske granbeltet. PEFC fremmer bærekraftig skogbruk gjennom tredjepartsverifisering. Det innebærer at det plantes flere trær enn det hogges, samtidig som det tas hensyn til biologisk mangfold og lokalsamfunn.
Les mer om PEFC her

Utarbeider første utkast til en sirkulær strategi
Utarbeider første utkast til en sirkulær strategi
I 2017 utarbeidet vi det første utkastet til en sirkulær strategi, i samarbeid med Rethink Business og Lifestyle&DesignCluster. Her kartla vi de ulike områdene hvor Superwoods produksjon har et klimaavtrykk.
Vi har for eksempel bygget en løsning med 1000 liters tanker til maleanlegget vårt, som erstatter de tidligere 18 liters metallspannene.

EPD
EPD
Superwood hadde gått gjennom en rivende utvikling, både på produksjonsstedet og i verdikjeden – derfor fikk vi en ny EPD for igjen å lære mer om miljøavtrykket Superwoods fasadekledning etterlot. På dette tidspunktet foregikk produksjonen dels i Norge og dels i Danmark, hvor flere av prosessene foregikk internt i Superwood. For tiden kan produktene våre komme innom 4 steder på reisen fra sagbruk til kunde i Norge, og 3 i Danmark og Sverige.

Produksjonen samles i DK
I 2019 samlet vi all produksjonen vår i Danmark. Dette innebar investeringer i anlegget vårt i ...
Produksjonen samles i DK
I 2019 samlet vi all produksjonen vår i Danmark. Dette innebar investeringer i anlegget vårt i Hampen, og den store gevinsten var at vi kunne styre alle prosessene og garantere kvaliteten bak Verdens Beste Bord internt. I reisen fra sagbruket til kunden er vi nå nede på 2 steder.
Spesiell innsats
- Transport fra Danmark til Norge fjernes helt. Vi har samlet alle forarbeidingsprosesser i ett sentralt anlegg i Danmark. På den måten bruker vi så lite energi på transport som mulig.
- Kjøp av strøm fra grønne energikilder
- Flis fra høvling brukes som energikilde for anlegget. Vi ville også ha et CO2-nøytralt varmeforbruk i anlegget, så vi har bygget vårt eget biobrenselanlegg. Anlegget mates med treflis fra produksjonen, slik at prosessvarmen vår ikke trekker på eksterne kilder.
- Selv når maleanlegget rengjøres, renser vi vannet og bruker det på nytt.
- Vi jobber også med å redusere emballasjeforbruket vårt.

Cradle to Cradle sertifisert®

Cradle to Cradle sertifisert®
I 2021 tok vi beslutningen om å bli sertifisert i henhold til det internasjonalt anerkjente sertifiseringsprogrammet Cradle to Cradle Certified® versjon 3.1. Cradle to Cradle Certified prøver å utfordre hele tankegangen rundt bruk-og-kast-kulturen og inspirerer til design, avfallshåndtering og forbruk på en helt ny måte.
Sertifiseringen er en forpliktende reise mot det optimale målet: Platina i alle kategorier. Hvert annet år må produktene våre resertifiseres og vi må kunne bevise fremgang. Arbeidet med sertifiseringen har bl.a. satt fart på tankene rundt håndtering av emballasje og nye måter å bruke de frasorterte bordene våre på. De impregnerte bordene våre oppnådde gullsertifisering, mens de impregnerte og malte bordene oppnådde bronsesertifisering. Samtidig oppnådde de umalte bordene platina både i materialhelse og vannforvaltning, mens de malte bordene oppnådde bronse.
Basert på sertifiseringen kartla vi det totale CO2-utslippet for produksjon i 2021 og kompenserte for det resterende. Vi kompenserer for den delen av CO2-utslippene som vi ennå ikke har eliminert i produksjonen. Dette tilsvarer 466 tonn CO2 i året. Det har vi gjort gjennom FNs frivillige offsetprogram som har vært rettet mot investeringer i vindenergi. Fremover skal vi investere i skog – fordi det ligger så nært kjernen i vår egen virksomhet og levebrødet vårt.
Les mer om å være Cradle to Cradle Certified® her

Bærekraftsmål
Bærekraftsmål
Vi har valgt spesielle Bærekraftsmål ut fra mottoet om å jobbe med to mål vi er gode på, og to mål hvor det fortsatt ligger en jobb foran oss. På denne måten mener vi at vi er med på å gjøre en forskjell.
Bærekraftsmål 8 – Anstendige jobber og økonomisk vekst
Innenfor bærekraftsmål 8 har vi valgt å jobbe med delmål 8.4 og 8.5, og for oss handler det om å skape jobb gjennom Verdens Nestbeste Bord. Les mer her
Bærekraftsmål 12 – Ansvarlig forbruk og produksjon
Vi jobber med delmål 12.5 og 12.8 for å resirkulere ressurser som ellers ville gått til spille – gjennom prosjektet Verdens Nestbeste Bord, samt samarbeid med utdanningsinstitusjoner for å oppnå mer kunnskap om bærekraft i produksjonen vår og forankre denne kunnskapen i lokalsamfunnet.
Bærekraftsmål 13 – Klimatiltak
Innenfor Bærekraftsmål 13 har vi valgt å fokusere på delmål 13.3 som handler om å styrke klimatilpasningen i alt vi gjør.
Bærekraftsmål 15 – Livet på land
Angående bærekraftsmål 15 har vi i Superwood valgt å fokusere på delmål 15.2 som handler om å fremme bærekraftig skogforvaltning, og dette vil vi gjerne bidra til på sikt ved å plante masse ny skog. Akkurat nå fokuserer vi imidlertid på Finland, hvor vi sammen med vår leverandør plantet skog i 2022.
Se videoer og les mer om vårt arbeid med bærekraftsmålene her

EPD

EPD
På grunn av at vi har samlet all produksjon i Danmark og gjennomført løpende optimaliseringer i produksjonslinjen, fikk vi en ny EPD. Målet er nå at miljødeklarasjonen (EPD-en) skal være «levende», det vil si at kunnskapen vi har tilegnet oss om Superwoods miljøavtrykk skal brukes som ny valuta på linje med kroner. Rent praktisk er CO2-avtrykket knyttet til bestillinger, vår konfigurator og salgsmateriell i relevante sammenhenger.
Karbonavtrykk – nå på den enkelte fasadeløsning

Verdens Nestbeste Bord
I 2021 startet vi prosjektet Verdens Nestbeste Bord – en ressurs som ellers ville gått til spil...
Verdens Nestbeste Bord
I 2021 startet vi prosjektet Verdens Nestbeste Bord – en ressurs som ellers ville gått til spille, blir i stedet resirkulert og får nytt liv. Dessuten er prosjektet lokalt forankret rundt vårt produksjonssted, hvor vi gjennom et samarbeid med Ikast/Brande kommune har involvert personer på kanten av arbeidsmarkedet til å delta i selve sorteringsarbeidet. Vi har allerede hatt flere gode hender gjennom prosjektet.
Bordene fordeles i dag mellom goodwillprosjekter, materialbanker og strategiske samarbeid. Les mer om Verdens Nestbeste Bord her

Design for re-assembly
Design for re-assembly
Som en del av strategien vår mot å bli mer sirkulær, jobber vi med å designe fasader som enkelt kan demonteres uten å måtte ødelegges. På den måten kan fasaden enkelt skiftes ut og gjenbrukes andre steder eller i andre formater. En del av den reisen handler også om å utvikle oppheng, slik at fasaden enkelt kan monteres og forårsake minst mulig skade på treet.

Sirkularitet
Sirkularitet
Med et sirkulært tankesett jobber vi med forutsetningen om at vi alltid kan forbedre oss og kontinuerlig finne bedre måter å utnytte våre ressurser på. Dette er vårt fokus i 2023 og skal forhåpentligvis prege reisen vår fremover. Når vi høster, foredler og selger verdens beste byggemateriale – tre – gjør vi det på den mest ansvarlige måten.

ESG-rapportering
ESG-rapportering
En måte å jobbe med miljøforhold på er å kartlegge en bedrifts klimaavtrykk.
I 2022 har vi derfor startet kartleggingen av nøkkeltallene som skal inngå i ESG-rapporteringen i 2023.
Dette inkluderer bl.a. at vi skal kartlegge og rapportere om vårt Scope 1, 2 og 3.
Siden 2002 har vi kontinuerlig kartlagt produktenes CO2-avtrykk, og nå har turen også kommet til utslippene fra selve produksjonen og relaterte aktiviteter som transport til og fra produksjonsstedet. Hele ideen med å kartlegge og dokumentere data fra vår produksjon og relaterte aktiviteter er å kunne sette ambisiøse mål, og sikre at vi oppfyller dem.
Les mer om Scope 1, 2 og 3 utslipp her

Bærekraftsmål #7
Bærekraftsmål #7
I 2022 jobbet vi med Bærekraftsmål 8, 12, 13 og 15. Vi vil fortsette arbeidet med noen av dem i 2023, mens vi anser arbeidet med Bærekraftsmål 13 som fullført. For å hele tiden utfordre oss selv, og fortsette å bidra positivt til bærekraftig utvikling, vil vi nå starte arbeidet med Bærekraftsmål 7.
Her vil vi spesielt jobbe med Bærekraftsmål 7.2, som handler om å øke andelen fornybar energi i den globale energimiksen. Det henger veldig godt sammen med at vi har solceller på takene våre her i Hampen, og forventer at de vil kunne dekke rundt 50 % av energiforbruket vårt fra 2023. Vi vurderer også å implementere målere på de stedene i produksjonen vår der det gir mest mening, slik at vi kan bruke energien vår smart og på riktige måter.

Azolfri produksjon
Folkeskog
Folkeskog
Vi ønsker å skape en folkeskog til glede for lokalsamfunn og natur. Ny skog som er tilgjengelig og til glede for alle. Ny skog som utmerker seg ved å være en eminent måte å fange og lagre CO2 fra atmosfæren på, samtidig som den sikrer rekreasjonsområder for fremtidige generasjoner.
Mai 2022 – Pilotprosjekt i Finland
Det første initiativet og pilotprosjektet er allerede lansert i Finland i samarbeid med vår leverandør Versowood. Vi fortsetter utviklingen mot 2030, hvor planen er å kunne fortelle omverdenen at det er mulig å bygge en klimapositiv, lønnsom og kommersiell treproduksjon.
Klimapositive
Klimapositive
I fremtiden skal vi ikke bare være CO2-nøytrale. Vi ønsker å være «klimapositive» – det vil si at vi faktisk vil oppta mer CO2 fra atmosfæren enn vi slipper ut.
Slik når vi våre 2030-mål: Klimapositive.

Les alt om hvordan vi forholder oss til bærekraftsmålene
Verdens Nestbeste Bord.
